Veelgestelde vragen

FAQ

Ik snap dat je als aankomend bruidspaar wellicht met veel vragen zit. Op deze pagina help ik je vast op weg met de meest gestelde vragen.

Waar staat “huwelijk” of “huwelijksceremonie” mag je ook lezen “Parterschap”.

Wat is het verschil tussen een trouwambtenaar namens de gemeente en een zelfstandig trouwambtenaar?

Als het goed is, althans dat geldt zeker voor mij, is er geen verschil. Bij de gemeenteambtenaar kies je één van de aangeboden trouwambtenaren van bijvoorbeeld de website. In mijn geval van de gemeentes Albrandswaard, Barendrecht, Dordrecht, Lansingerland of Ridderkerk. Er volgt een afspraak om kennis met elkaar te maken en jullie wensen door te nemen. Alhoewel sommige websites anders beweren zul je bij mij zeker geen verschil merken of ik het huwelijk voltrek namens de gemeente of als zelfstandig trouwambtenaar. Jullie wensen en de persoonlijke inbreng staat voorop.

Wat is het verschil tussen een burgerlijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk?

Bij het burgerlijk huwelijk vindt de daadwerkelijke huwelijkssluiting plaats volgens de wet. In het gemeentehuis of op de trouwlocatie. Dit kan door de trouwambtenaar van de gemeente of door een zelfstandig trouwambtenaar. Bij een ceremonieel huwelijk is het burgerlijk huwelijk al gesloten en vindt er een ceremonie plaats waar de handeling nog eens over wordt gedaan. Dus toespraak, jawoord, ringen e.d.. Zelfs het tekenen van een ceremoniële huwelijksakte is een optie. Een ceremonieel huwelijk kan overal plaatsvinden (ook in het buitenland).

Hoeveel getuigen zijn er nodig? En wie mogen er getuigen?

Volgens de wet zijn er minimaal twee getuigen bij een huwelijk en maximaal vier. Als het huwelijk op een bijzondere locatie of bijzonder huis plaatsvindt (ziekenhuis bijvoorbeeld) dan zijn er zes getuigen nodig. Getuigen moeten meerderjarig zijn. Er zijn geen getuigen van de bruid of bruidegom maar het zijn getuigen van het bruidspaar. In de praktijk blijkt echter dat vaak allebei er twee kiezen.

Wat is een trouwgelofte?

Bij een trouwgelofte spreek je elkaar als het ware voor het jawoord toe. Je vertelt in eigen woorden waarom je wilt trouwen en wat je belooft voor de toekomst. Er zijn veel voorbeelden te vinden. Gebruik deze nooit letterlijk maar geef er je eigen draai aan. Een trouwgelofte maakt de ceremonie erg persoonlijk. Je kunt je gelofte uitschrijven op een mooie kaart of in een speciaal gelofte-boekje. Spreek vooraf wel met elkaar af hoe lang jullie gelofte is. Dus niet dat de bruidegom vier zinnen heeft en de bruid een A4tje. Nog een goede tip: bedenk was je wel en niet wil delen met je familie en vrienden. Sommige zaken hou je voor jezelf, niemand hoeft te weten waar hij of zij graag gekieteld wil worden. Om maar eens wat te noemen.

Hoe lang duurt een huwelijksceremonie?

Het is een beetje afhankelijk van de wensen. Zijn er kinderen welke bijvoorbeeld ook een akte tekenen. Is er live muziek? Spreekt het bruidspaar geloftes? Gemiddeld duurt de ceremonie drie kwartier. Veel langer is zeker niet gewenst omdat dan de aandacht van de gasten volledig weg is.

Koffie drinken?

Aangezien jullie huwelijk de mooiste dag ooit moet worden, is het belangrijk dat je een goed gevoel bij de trouwambtenaar hebt. Daarom is persoonlijk kennismaken altijd mogelijk.